Error_service_not_in_exe

This is a discussion on Error_service_not_in_exe within the Windows Programming forums, part of the Platform Specific Boards category; Hi All, I have a windows service that starting failing with the following error: ERROR_SERVICE_NOT_IN_EXE 1083 The executable program that ...

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    351

    Error_service_not_in_exe

    Hi All,

    I have a windows service that starting failing with the following error:

    ERROR_SERVICE_NOT_IN_EXE
    1083 The executable program that this service is configured to run in does not implement the service.

    Windows isn't my first language so I wonder if anyone can shed some light on the error and it's underlying meaning.

    Could this be due to a security update ?

    Thanks, rotis23

  2. #2
    Registered User
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    351
    Apologies - I'm getting this error when calling:

    Code:
    hStatus = RegisterServiceCtrlHandler("MyProcessName",(LPHANDLER_FUNCTION)ControlHandler);

  3. #3
    Yes, my avatar is stolen anonytmouse's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    2,544
    One assumes there is something wrong with your service. Are you calling SetServiceStatus as needed? Check out this generic service [zip file]. If you are still having trouble, you could post your stripped down service code.

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    351
    Thanks for that anonytmouse - I will post some code but I really think this happened after a windows security update. Looking on the limited returns from google on this issue it seems that users are complaining about this happening on software they're using after an update.

    Should my service be registered somewhere in the registry? Do I have to tell Windows that this service is OK some way?

    Anyone? I'm pretty sure this isn't my code (but I guess I've said that before).

    rotis23

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Aug 2002
    Posts
    351
    This quote from this url seems to support my theory:

    The executable program that this service is configured to run does not implement the service. netsvcs registry value in HKLM\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\S vchost registry key should contain the service names that can be run in that service host. On XP and Windows 2003, BITS should be in this value. If “BITS” is missing from that value, then ERROR_SERVICE_NOT_IN_EXE error is seen when attempting to start the service
    Anyone shed any more light on this?

  6. #6
    Yes, my avatar is stolen anonytmouse's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    2,544
    These threads suggest that you are using SERVICE_WIN32_SHARE_PROCESS instead of SERVICE_WIN32_OWN_PROCESS. Could that be the problem? Can you post your service installation code?

    http://groups.google.com/group/comp....29f66f5d383d17
    http://groups.google.com/group/micro...bf0481f98f9f91

Popular pages Recent additions subscribe to a feed

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21