cant get display with this computer I built. Bad board?

This is a discussion on cant get display with this computer I built. Bad board? within the Tech Board forums, part of the Community Boards category; sort of. Why?...

  1. #16
    eats only heads
    Guest
    sort of. Why?

  2. #17
    Registered User
    Join Date
    Jul 2002
    Posts
    161
    That's what a modern computer powersupply sounds like when it goes into emergency shutdown due to short/overload, at least until it fries itself. What happens is the power oscillator frequency of the supply gets shifted from the 100khz (low rf) range down to the near ultrasonic. (20khz or so). You don't so much hear it as sense it. It's about the same sound as the flyback on a tv makes. (turn a tv on with the volume off)

    I'd look for a short. Maybe a motherboard mounting hole, sometimes one is supposed to be insulated. Of course, a bad or mismounted cpu is one possibility. There aren't many components in a computer that can short that badly without smoking.(literally) The cpu is one, but it should heat up. Electrolytic caps are notorious for failing short, but they tend to leak and explode.

  3. #18
    eats only heads
    Guest
    I don't see any problems with the board and no explosion smoke or anything like that. I have tested the cpu and it is fine, the only posible problem is now the board or the supply. At any rate unless i can find a recording of the sound on the internet, I doubt that I will know if what a heard was normal or not. What I heard was not really different from other powersupplies. I will say the cpu did heat up fast in the new board but that is probalby because it had no cooling. I will see if I can get a replacemnt from new egg.

  4. #19
    Registered User
    Join Date
    Jul 2002
    Posts
    161
    That's really what I was getting at. I considered a bad cpu unlikely. With zif sockets it's not likely to have been damaged in the transfer. It sounds like a power problem but whether its the power supply, the mb or the way they mount in the case is hard to tell.

  5. #20
    eats only heads
    Guest
    well the tech support wrote back saying that I should reset the cmos and if that doesn't work just send it back, which is what I did.

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Popular pages Recent additions subscribe to a feed

Similar Threads

  1. Can you still view the bios screen with a bad CPU?
    By HyperCreep in forum Tech Board
    Replies: 4
    Last Post: 12-31-2006, 05:57 PM
  2. Shocking(kind of)
    By Shadow in forum A Brief History of Cprogramming.com
    Replies: 25
    Last Post: 12-10-2002, 07:52 PM
  3. Considering shutting down the General Discussions board
    By webmaster in forum A Brief History of Cprogramming.com
    Replies: 59
    Last Post: 09-26-2002, 08:41 PM
  4. "Stips" on computer? (a boring story)
    By napkin111 in forum A Brief History of Cprogramming.com
    Replies: 0
    Last Post: 05-22-2002, 07:26 AM
  5. The board looks really bad in Opera
    By SilentStrike in forum A Brief History of Cprogramming.com
    Replies: 3
    Last Post: 12-03-2001, 02:36 PM

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21